torstai 9. tammikuuta 2014

S.E. Hinton: Olimme kuin veljetKirjan nimi: Olimme kuin veljet
Kirjailija: S.E. Hinton
Julkaisuvuosi: 1971
Tyyppi: Nuortenkirja

Päähenkilöt: Bryon ja Mark
Bryon on kirjan kertojahenkilö. Hän on jääräpäinen ja välillä hieman hosuva. Ystäviään ja Markia kohtaan hän on suojelevainen ja lempeä.

Mark on kirjan toinen päähenkilö ja Bryonin paras kaveri. Hänen vanhempansa kuolivat kun hän oli 9, ja niinpä hän muutti asumaan Bryonin ja hänen äitinsä luokse. Mark ja Bryon ovat hyvin samanluonteiset ja ovatkin kuin veljiä. Mark on uskomattoman hyvä suostuttelemaan ja varastelemaan ja sen huomaa monta kertaa kirjan aikana.

M&M On Bryonin ja Markin yhteinen hyvä ystävä, ja hän esiintyy kirjassa monta kertaa. Hän ei kuulu jengiin, vaan on rauhallinen hippi joka vastustaa muiden satuttamista, ja nauttii sisartensa hoitamisesta, ja niitä hänellä on paljon. Lempinimen M&M hän sai M&M karkkien mukaan, joita hän kantaa kokoajan mukanaan. Kirjassa ei mainita M&M’n oikeaa nimeä. Kaikki kutsuvat häntä M&M’äksi. (Myös hänen vanhempansa ja sisarensa.)

Kirja kertoo Bryonin ja Markin elämästä jengissä, suurkaupungissa, yhdysvalloissa, kuinka he selviävät ja pystyvät elämään karulla ja köyhällä asuinalueella ilman vanhempiaan tai ilman mitään muuta apua kuin toisensa. Kirjassa käsitellään jengielämää ja siihen kuuluvia tappeluita, pelkoa, vihaa, huumeita ja ennen kaikkea - luottamusta.

Oma mielipide kirjasta:  

Tarina oli aika mukaansatempaava, ja rajuja kohtauksia löytyi, se ei myöskään toistanut itseään. Ei ehkä ole ihan kaikkien juttu, mutta itse pidin. (Ainakin suurimmaksi osaksi.) Välillä piti lukea joitain kohtia useampaan kertaan jotta ymmärsi ne. Ihmisten nimiä oli vaikea muistaa, niitä kun oli useita ja paljon samantyyppisiä. 

1 kommentti: