tiistai 21. toukokuuta 2013

Sofi Oksanen: Puhdistus

Sofi Oksanen on palkittu kirjailija ja Puhdistus nosti hänet kaikkien tietoisuuteen. Puhdistus on ilmestynyt myös näytelmänä mutta se on saanut suurimman suosion romaanina.

Kirja kertoo oikeastaan kahden naisen elämästä. Zara tulee eräänä päivänä Aliide Truun kotiin huonokuntoisena ja hyväksikäytettynä. Tämä herättää Aliiden muistoja ja kirja kertoo myös Zaran aikaisemmasta, rajusta elämästä.

Teos sijoittuu 1930-1990-luvun Viroon ja avaa kattavasti Viron lähihistoriaa. Kirja kertoi vakuuttavasti kahden henkilön osittain kurjasta elämästä ja ottaa selvästi kantaa siihen, mihin maailman epävakaa tilanne johtaa. Aliidea oli hyväksikäytetty useita kertoja kuten myös hänen siskoaan Ingeliä ja tämän tytärtä Lindaa. Aliide persoonana vaikutti kovin katkeralta. Hän tutustui ihmisiin, joiden avulla hän pystyi ajamaan omaa etuaan, vaikka toiset joutuivat kalliisti maksamaan siitä. Aliide olikin niin katkeroitunut, ettei edes katunut tekojaan.

Phdistus oli tyyliltään historiallinen romaani. Pidi siitä, että teos oli erittäin todentuntuinen, vaikka henkilöt olivatkin todella ristiriitaisia. Osin todentuntuisuus johtui varmaankin kuvailevasta ja jännittävästä kerronnasta. Valitettavasti hyvä kerronta ei pelastanut kirjaa siltä, että se oli paikoin yksitoikkoinen eikä Puhdistus onnistunut koukuttamaan minua. Monissa kohdissa kirjaa minulle tuli sellainen olo, että olisin voinut jättää muutaman sivun väliin enkä olisi huomannut mitään.

Lukukokemuksena Puhdistus oli rankka juonensa takia. Lukemiseen piti myös keskittyä hyvin tarkkaan, koska tarinan tapahtuma-aika muuttui lähes joka luvussa.

Puhdistusta voisin silti suositella niille kaikille, jotka haluavat lukea ajatuksia herättävää kirjallisuutta eivätkä menetä yöuniaan väkivallasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti