maanantai 20. tammikuuta 2014

Lewis Carroll: Alicen seikkailut Ihmemaassa

WSOY 1995

Fantasiakirja


Satu 1800-luvun loppupuolella eläneestä Alicesta, joka putosi valkoista kania seuratessaan kaninkoloon ja päätyi Ihmemaahan.
Päähenkilö, Alice, on utelias ja päättäväinen.
Muita tarinan henkilöitä ovat:
Kuningatar. Hän vähät välittää toisista, suuttuu helposti ja jakelee kuolemantuomioita vähän väliä, omaksi huvikseen.
Hattumaakari joka viettää hulluja teekutsujaan ystävänsä maalisjäniksen kanssa teetä ja voileipiä syöden, henkevää keskustelua ylläpitäen.
Irvikissa. Kissa joka katoaa vaivattomasti näkymättömiin kadoten, sinne tänne ilmestyen. Välillä hänestä näkee vain leveän irvistyksen.
Valekilpikonna. Merkillinen, hyvin surullinen olento jollaista Alice ei ole koskaan nähnyt, mutta jota Ihmemaan väki pitää täysin normaalina. Hän kertoo hyvin mielellään elämästään ja hummerikatrillista, varsin kummallisesta tanssista.
Tarina alkaa kauniina kesäpäivänä joen rannalta missä Alice viettää aikaa isosiskonsa kanssa. Pitkästyneenä Alice lähtee seuraamaan ohitse kiirehtivää kaniinia joka johdattaa hänet Ihmemaahan, paikkaan missä kaikki on aivan hullusti, missä ei ole mitään järkevää. Alice kutistuu hiiren kokoiseksi ja kasvaa kaikkia muita suuremmaksi syödessään milloin mitäkin. Hän päätyy hullujen pitämille teekutsuille ja kuningattaren krokettipeliin, jossa pelataan flamingoa mailana ja siiliä pallona käyttäen.

Tarinan teemana voisi olla kasvaminen.

”Hyvästi, jalat!” (Kun hän nimittäin katsoi alas jalkoihinsa, ne näyttivät loittonevan täyttä päätä silmänkantamattomiin.) ”Jalkaparat, kuka teille nyt pukee sukat ja kengät? Minä en ainakaan yletä! Olen niin kaukana että en voi panna tikkua ristiin teidän hyväksenne, teidän täytyy tulla toimeen omin avuin – mutta täytyy minun kuitenkin olla niille kiltti”, hän ajatteli, ”muuten käy vielä niin etteivät ne suostu kävelemään minne minä tahdon! Minä tiedän: annan niille uudet kengät joka joulu.” Ja hän suunnitteli edelleen kuinka se järjestyisi. ”Ne täytyy lähettää postitse”, hän arveli, ”siitä vasta tule hassua, lähettää nyt ahjoja omille jaloilleen! Ja osoitteesta tulisi merkillinen!

Maist. Alicen oikea jalka.
 Takkamatto
  Vähän matkaa Kipinäsuojuksesta
   (Rakkain terveisin Alice)

Kirja on kirjoitettu hauskasti, vaikka siitä huomaa ettei sitä ihan viime vuosina ole kirjoitettu se ei kuitenkaan ole tylsä ja puuduttava. Vaikka tämä onkin lastensatu, se on silti hyvä. Melkeinpä kuka tahansa voi sen lukea, jos vain tahtoo.


1 kommentti: