tiistai 18. syyskuuta 2012

Yön talo: Merkitty


                        


P.C. Cast & Kristin Cast: Merkitty
Yön talo -sarjan 1. kirja

Kirja kertoo 16-vuotiaasta Zoeysta, jonka etsijä merkitsee. Tämä tarkoittaa sitä, että Zoeyn on muutettava vampyyrikoulu Yön taloon. Joko Zoey muuttuu vampyyriksi tai sitten hänen ruumiinsa vastustaa muutosta ja hän kuolee.

Zoeyn perheeseen kuuluvat äiti, isosisko, pikkuveli ja isäpuoli, John, Heffer, joka on Uskon väki-nimisen seurakunnan vanhimpia. Zoeyn äiti ja John eivät ole aikeissa viedä Zoeyta Yön taloon, vaan he aikovat jättää asian jumalan käsiin.

Zoeylla on yskä, joka on vain pahentunut merkitsemisen jälkeen. Zoey alkaa olla jo todella huonossa kunnossa ja hänen on päästävä Yön taloon. Niinpä Zoey karkaa ja menee isoäitinsä luo, sillä tietää isoäidin ymmärtävän. Isoäiti on lähtenyt rinteille poimimaan luonnonkukkia ja Zoey lähtee hänen peräänsä. Matkalla tapahtuu kaikkea outoa. Zoey kaatuu ja menettää tajunsa. Zoeyn henki ikään kuin irtaantuu hänen ruumiistaan ja hän tapaa jumalatar Nyksin.

Zoey herää Yön talossa, jonne hänen isoäitinsä on hänet vienyt. Kuten jokainen tulokas, Zoeykin saa opastajan. Hänen opastajansa on ylipapitar Neferet, joka enää harvoin ottaa tulokkaita opastettavakseen.

Koulussa opiskellaan erityyppisiä aineita, kuten vampyyrisosiologiaa, musiikkia, draamaa, miekkailua, ratsastusta ja taekwondoa. Tunnit pidetään yöllä. Liikuntaa on paljon sillä tulokkaat halutaan pitää hyvässä kunnossa, jotta heillä olisi paremmat mahdollisuudet selviytyä muutoksesta.


Kaksi kertaa viikossa pidetään koulun jälkeen yhteinen rituaali, joista seuraava on pian Zoeyn saapumisen jälkeen. Rituaalissa kutsutaan viittä elementtiä, joista Zoey aistii kaikki. Se on ennenkuulumatonta, sillä voimakkainkin vampyyri on aistinut vain neljä. Zoey kertoo asiasta ensimmäisenä huonekaverilleen Stevie Raelle ja tämän ystäville, joiden kanssa Zoeykin on ystävystynyt.

Zoey kutsutaan myös yhteisen rituaalin jälkeen pidettävään Pimeyden tytärten rituaalin. Pimeyden tyttäret ovat ryhmä, joka muodostuu enimmäkseen yläluokkalaisista ja jotka väittävät olevansa vastuussa koulun yhteishengestä ja sen sellaisesta. Heidän johtajaansa, Afroditea, koulutetaan ylipapittareksi. Afrodite vihaa Zoeyta, eikä tilannetta paranna se, että Zoey ja Afroditen exä Erik Night ihastuvat toisiinsa. Afroditella kun on edelleen tunteita Erikiä kohtaan. Zoeylla on siis hyvä syy epäröidä, mutta Neferetin suositeltua rituaaliin osallistumista, Zoey menee.

Kuten toisessakin rituaalissa, tässäkin kierrätetään pikaria. Tämän pikarin viiniin vain on lisätty verta ja Afrodite “unohti” mainita asiasta, niin ettei Zoey ymmärtänyt kieltäytyä pikarista. Mutta Zoey pitää juomasta ja on kauhuissaan kun saa kuulla siinä olleen verta.

Zoey lähtee kerhotalolta, jossa rituaali pidettiin ja harhailee pihalla. Lopulta hän päätyy muurille, josta löytää kissansa, jolle antaa nimen Nala. Paikalle ilmestyvät myös Heath ja Kayla, Zoeyn melkein entinen poikaystävä ja melkein entinen paras kaveri, jotka ovat päättäneet auttaa Zoeyn pois. Mutta Zoey ei voi eikä halua lähteä. Heathin suudellessa Zoeyta, Zoey raapaisee häntä vahingossa. Zoey tuntee vastustamatonta himoa Heathin verta kohtaan. Zoey maistaa verta ja se on ihanaa. Tajuttuaan mitä on tehnyt Zoey ajaa Kaylan ja Heathin pois.

Jälkeenpäin Zoey saa kuulla, että on saattanut leimata Heathin ja pelko näyttää käyvän toteen.

Zoey haluaisi syrjäyttää Afroditen. Onko se mahdollista? Ja jos on niin miten?

Zoey uskoo nähneensä Elliotin ja Elizabethin, kaksi aivan hänen tulonsa jälkeen kuollutta tulokasta. Onko haamuja olemassa, vai temppuileeko Zoeyn mieli? He vaikuttivat niin todellisilta. Ja mitä Afrodite näki, mikä sai hänet niin pois tolaltaan?

Zoey on vasta tulokas, mutta hän aistii viisi elementtiä, hänen merkkinsä on värittynyt ja hän tuntee himoa verta kohtaan. Onko Zoey riittävän vahva muuttuakseen vampyyriksi ja mikä oikeastaan on hänen tehtävänsä?
Mitä tarkoittivat Nyksin sanat: Pimeys ei aina tarkoita pahuutta, aivan kuin valokaan ei aina tuo vain hyvää.

Kirja on mielenkiintoinen ja koukuttava. Zoey on  normaali, kunnes hänet merkitään ja äkkiä kaikki pelkäävät häntä ja pitävät häntä friikkinä. Ja oikeastaan ainut muutos Zoeyssa on kuunsirppi otsassa. Se saa miettimään miten pienetkin asiat vaikuttavat. Pidin kirjasta, vaikka aluksi asiaa epäilinkin. Suosittelisin suunnilleen oman ikäisilleni. Varsinkin jos vampyyrikirjat kiinnostavat. Hahmot ovat valloittavia ja kuvailu elävää. Kirjassa on mukana ripaus jännitystä ja kenties jopa kauhua, myös fantasian piirteitä löytyy.

Mia 8g

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti