tiistai 25. syyskuuta 2012

Sherlock Holmes - Kadonnut sulhasmies

Sherlock Holmesin Seikkailut
- Kadonnut Sulhasmies (1891)
File:Paget holmes.pngKirjailija: Arthur Conan Doyle

1800-luvulla sanomalehdissä oli viihdeosioissa lyhyitä novelleja tai jatkokertomuksia nykyisten sarjakuvien sijaan. Yksi suosituimmista sarjoista oli Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes
 -dekkarisarja. Niissä yksityisetsivä Sherlock Holmes ratkoo rikoksia kumppaninsa tohtori John Watsonin kanssa.

Novellissa jonka luin, nuori nainen käy Sherlockin vastaanotolla ja pyytää häntä etsimään aviomiehensä, joka mysteerisesti katosi heidän hääpäivänään. Hauska juttu on se, että Sherlock ei poistunut koko tarinan aikana asunnostaan, mutta ratkaisi silti mysteerin. Watson kyllä kävi muutamilla asioilla joihin Sherlock hänet lähetti.

Holmes ratkaisee mysteerin haastattelemalla vain paria ihmistä, mutta hän kiinnittää huomionsa pieniinkin yksityiskohtiin ja haastateltavien puhetapaan sekä pukeutumiseen. Hän myös yrittää valmentaa tohtori Watsonia, mutta ei kovin hyvin tuloksin.

Sherlock Holmes oli maailman ensimmäinen salapoliisihahmo, joka käytti apunaan pelkkää logiikkaa. Myöhemmin muutkin dekkarikirjailijat ovat ottaneet Doylen Sherlockista mallia, esimerkiksi Agatha Christie, joka on kirjoittanut kuuluisat Hercule Poirot -romaanit.

Annan kirjalle 3/5 tähteä, koska loppuratkaisu oli melko tylsä. Ilmeisesti myös silloin kun novelli julkaistiin, ihmiset kritisoivat sitä loppuratkaisun takia. Selvästikään Sherlock Holmes novellit eivät aivan yllä Doylen pidempien roomaanien tasolle. Tosin kirjassa ihmiset on kuvailtu hyvin, mutta hieman vanhahtavalla kielellä. Kirja ei ollut kovinkaan jännittävä, mutta melko mielenkiintoinen. Suosittelen että luette Doylen parempia Sherlock tarinoita, esimerkiksi Baskervillen koira -romaanin.

Reko Varilo 8A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti